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National Health Service in Scotland
Management Executive

Dear Colleague

THE PUBLIC WORKS CONTRACTS
REGULATIONS 1991

Summary
1. This letter draws attention to:

(a) the need to ensure that satisfactory proof
of despatch of contract notices can be
furnished and

(b) the European Commission's recommendation
to use standard nomenclature and notices for
works contracts when preparing notices for
publication in the Official Journal (OJ) of the
European Communities.

2. The Annex to this letter provides some
background to why it has become necessary to draw
the matters at 1(a) and 1(b) above to your
attention.

3. A copy of the Commission's recommendation
referred to at 1(b) together with the relevant forms

and guidance notes are enclosed and should be read
in association with the Annex to this letter.

Action

4. General Managers are asked to ensure that
Unit General Managers and other members of staff
concerned with the placing of contracts are made
aware of the contents of this letter.

Yours sincerely

H R McCALLUM
Director of Estates

D1701403.042

St. Andrew’s House
Edinburgh EH1 3DG

Telephone 031-244
Fax 031-244 2683

AcMay 1992

Mdressses
For Action:

General Managers,
Health Boards

General Manager,
Common Services Agency

General Manager, State
Hospital

Chief Executives, and
Chief Executive
Designate, NHS
Trusts

For information:

General Manager,
Health Education
Board for Scotland

To be copied to Unit
General Managers for
information

Enquiries to:

F Elliott

Estates Division

NHS Management
Executive

Room: 357A

St Andrew's House

Edinburgh

EH1 3DE

Tel No: (031-244-2430
Fax No: 031-244-2323




ANNEX

BACKGROUND NOTE
(A) Proof of Despatch of Notices for Publication in the Official Journal

1. Regulation 30(1) of the Public Works Contract Regulations 1991
requires indicative notices, contract notices and contract award notices to
be sent by the most appropriate means to the Office of Official
Publications (the OJ Office) and, in the case of contract notices for the
accelerated procedure, by telex, telegram or fax. Regulation 30(3)
requires that contracting authorities shall retain evidence of the date of
despatch to the OJ of each notice.

2. Following a case last year concerning the despatch of 2 notices for
contracts involving Community funds, in which the contracting authority
asserted that they were enclosed with a third notice and the OJ Office
had no record of their receipt, consideration has been given to what
arrangements might be made to supplement certificates of posting (and fax
despatch slips) so as to relate these more clearly to the contents of
communications. The EC Works Directive (No 71/305) requires that
contracting authorities must be able to supply proof of the date of
despatch, but as the word 'proof' may have been misleading, the Public
Works Contracts Regulations 1981 which enacts Council Directive
71/305/EEC and which came into force on 21 December 1991, makes it
clear that contracting authorities shall retain evidence of date of despatch
of individual notices (Regulation 30(3)).

3. One way of implementing this Regulation would be to include with
other records of the procurement a signed and dated certificate from a
responsible official indicating the date and means of despatch of each
notice. When the notice is sent by post or fax the responsible official
should, if possible, post or fax it personally and then sign and date a
copy for the file, stating whether it was posted or whether it was faxed
and attaching any certificate of posting or fax despatch slip. If a
covering letter is used it should refer to each notice. If any dispute
arises the official, on referring to the copy, should be able to certify
that he or she posted or faxed the notice. In the case of telexes, the
sender's print-out should be put on the relevant file. As the OJ Office
will acknowledge receipt of any notice for publication, contracting
authorities are also advised to ensure that they receive and retain such
acknowledgements, unless it is known that the notices have been
published in the OJ.

(B) Standardisation of Notices for Publication in the Official Journal and
the Use of Standardised Works Nomenclature

1. The European Commission has recommended that, when preparing
notices for publication in the Official dJournal of the European
Communities, contracting authorities should use standard notices and
standardised works nomenclature. The Commission's Recommendation and
its Appendix (published in the Supplement to the Official Journal of the
European Communities) which includes the relevant forms and guidance
notes is attached.

2. The forms in the Appendix referred to in the preceding paragraph
will help in compiling the various notices required by The Public Works
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Contracts Regulations 1991. Member States will be consulted for comments
on these provisions by the Commission towards the end of 1992;
contracting authorities will be better placed at that stage to comment and
therefore to seek to influence the ultimate shape and content of the
notices and nomenclature if they implement the Commission's
Recommendation at present.

3. The following notes will assist in completing the standard forms:

3.1 Where the standard forms call for more information than
specified in the Regulations, completion of the relevant entries is
optional (see, for example, the boxes for "Overall estimated value
excluding VAT" in Section 03b of the works open, restricted and
negotiated procedure contract notices and Section 01b of the works
concessionaire contract notice). This is explained further in General
Instruction No 6 of the Supplement.

3.2 The title of the standard notice "Works - Contracts awarded by
the Concessionaire" is misleading. It is a contract notice issued
before the tendering stage and is not a notification of the award of a
contract.

3.3 Contracting authorities who tick box 13 in section 1la of the
standard contract notice for a works open procedure - or the
equivalent box in other standard contract notices for works - will
need to indicate in box 99 of the same section which of the
confirmations listed in Article 23(a), (b) and (c) of the Works
Directive are required. ,

3.4 There are no standard forms for either public works prior
information notices or public works concession contract notices.

4. HMSO is being asked to consider whether, and how, blank forms for
the standard notices can be made available in the UK, but in the
meantime contracting authorities may wish to copy the examples enclosed
as and when necessary.
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